CV

JAG SOM JOURNALIST

Jag är född 1987 och har studerat och jobbat med journalistik i flera nordiska länder: Finland, Sverige och Danmark. Mitt specialområde är kultur, men jag har också jobbat som politisk reporter och skrivit kolumner och essäer. Jag reser så mycket och ofta jag kan och har kombinerat de flesta av mina utlandsresor till olika världsdelar med journalistiskt jobb. Jag har intervjuat allt från kändisar som Tarja Halonen, Siri Hustvedt, Håkan Hellström, Karl-Ove Knausgård, Kjell Westö och Lawrence Ferlinghetti till grisfarmare i Malax, barnhemsflickor i Bolivia,  romska skolbarn i Rumänien och unga kubaner som drömmer om att få resa utanför sitt lands gränser.  Mitt jobb har lärt mig att vi människor har mer likheter än olikheter – obeoende av var vi kommer ifrån och var vi är i dag.


          


JOBB

NORDENKORRESPONDENT, MALMÖ 15.11.2018-

Just nu jobbar jag som Nordenkorrespondent för den finlandssvenska nyhetsbyrån SPT. Jag producerar nyheter, personintervjuer och reportage från Sverige och övriga Norden till våra kundtidningar.

REDAKTÖR FÖR NYHETSBYRÅN SPT, HELSINGFORS 2011–2017

Som redaktör för de finlandssvenska tidningarnas nyhetsbyrå SPT producerade jag nyheter, personintervjuer och reportage till våra kunder. Jag ansvarade för vårt frilansnätverk, korrläste frilansarnas texter och koordinerade samarbetsprojekt mediehusen emellan.

SOMMARVIKARE PÅ HUFVUDSTADSBLADET, 2009–2011

Jag skrev texter om allt från Michael Jacksons död till  prostitutionen i Helsingfors. Jag lärde mig att bli trygg i min yrkesroll och att möta väldigt olika människor och situationer  med lugn. 

NYHETSREPORTER PÅ YLE, 2007–2008

Jag jobbade som radioreporter för Yle (Radio Vega) vid sidan om mina studier vid Helsingfors universitet. Jag skötte hela produktion själv; från bokning av intervjun till att klippa materialet.

SKRIVARLINJEN

Skurups folkhögskola, 2014–2015

UTBYTESSTUDIER I LITTERATURHISTORIA

Århus Universitet, Danmark, 2010

SOMMARREPORTER PÅ SYDSVENSKAN, MALMÖ 2018

Jag jobbade på nyhetsredaktionen med fokus på regionala nyheter. Jobbade framför allt med miljö- och klimattexter inför Sydsvenskans miljönummer och politik inför valet 2018.

PRAKTIKANT PÅ NYHETSMAGASINET FOKUS, STOCKHOLM 2014

Under mina två månader på Fokus jobbade jag med utlandsnyheter om allt från krisen i Ukraina till krisen inom Fifa. Jag lärde mig att skriva journalistik med en dramaturgisk kurva och med en personlig röst.

SOMMARVIKARIE PÅ VASABLADET, 2007–2008

Jag jobbade som sommarreporter på Vasabladet efter att ha skrivit kolumner för dem (Tummen på pulsen) sedan jag var sexton år gammal. Jag intervjuade partiledare på deras sommarstugor och gjorde en roadtrip till Sverige för att ta reda på hur mycket svenskarna vet om Finland, egentligen.

FIL. KAND. SKÖNLITTERÄRT SKRIVANDE

Författarskolan vid Lunds Universitet, 2016

POL. KAND. JOURNALISTIK & KOMMUNIKATION

Helsingfors Universitet, 2010

UTBYTESSTUDIER I FOTOJOURNALISTIK

Danmarks Journalisthögskola, 2008

UTBILDNING

ÖVRIG

ERFARENHET

Medgrundare och redaktionsmedlem i den finlandssvenska kultur- och samhällstidskriften Kontur, 2017 >>>


Projektansvarig för de finlandssvenska dagstidningarnas Finland 100-satsningar: serien 100 röster om Finland och Vision & Verklighet – Finland och världen om 100 år, 2017


Reportageresor för att undersöka kulturella- och etniska minoriteter tillsammans med tankesmedjan Magma, Bulgarien (2017), Kalabrien (2016), Rumänien (2013) och Baskien (2012)


Reportageresa till Kuba och Dominikanska republiken med stipendium från barnskyddsorganisationen Plan International, 2015

Journalistkurs om rapportering i utvecklingsländer arrangerad av Plan International, 2014


Reportageresa till Kalifornien med stipendium från Svenska kulturfonden med fotograf Laura Mendelin, 2013


EU-journalistkurs i Bryssel tillsammans med chefredaktörer för de finlandssvenska tidningarna, 2013


Studieresa med temat internationella relationer till Washington DC och New York med organisationen Thanks to Scandinavia, 2009


Reportageresa till New York för att undersöka subkulturer tillsammans med fotograf Laura Mendelin, 2008


Språk:

Modersmål svenska

Flytande finska (tvåspråkig)

God engelska

God danska

Nöjaktig spanska och tyska


Körkort:

B-körkort


Favoritmåltid:

Brunch


HEIDI HAKALA

JOURNALIST & FÖRFATTARE

hej@heidihakala.com


+46 (0)73 992 90 22

© Copyright. All Rights Reserved.