CV

JAG SOM JOURNALIST

Jag är född 1987 och har jobbat med journalistik i halva mitt liv; min första erfarenhet av branschen var som ung röst och kolumnist för lokaltidningen i min hemstad Vasa. Jag har alltid varit nyfiken på gränsen till dumdristig och har kombinerat de flesta av mina utlandsresor till olika världsdelar med journalistiskt jobb. Jag har intervjuat Tarja Halonen, Siri Hustvedt, Håkan Hellström, Karl-Ove Knausgård, Kjell Westö och Lawrence Ferlinghetti. Jag har träffat grisfarmare i Malax, hippies i Christiania, barnhemsflickor i Bolivia, gatubarn i Rumänien och unga kubaner som drömmer om att få resa utanför sitt lands gränser. Mitt jobb har lärt mig att vi människor har mer likheter än olikheter – obeoende av var vi kommer ifrån och var vi är i dag.

 

 

 

UTBILDNING

SOMMARREPORTER PÅ SYDSVENSKAN, MALMÖ 2018

Jag jobbade på nyhetsredaktionen med fokus på regionala nyheter. Jobbade framför allt med miljö- och klimattexter inför Sydsvenskans miljönummer och politik inför valet 2018.

PRAKTIKANT PÅ NYHETSMAGASINET FOKUS, STOCKHOLM 2014

Under mina två månader på Fokus jobbade jag med utlandsnyheter om allt från krisen i Ukraina till krisen inom Fifa. Jag lärde mig att skriva journalistik med en dramaturgisk kurva och med en personlig röst.

SOMMARVIKARIE PÅ VASABLADET, 2007–2008

Mitt första journalistjobb hade jag i min hemstad Vasa. Jag jobbade som sommarreporter på Vasabladet efter att ha skrivit kolumner för dem sedan jag var sexton år gammal. Jag fick träffa partiledare på deras sommarstugor och göra en roadtrip till Sverige för att ta reda på hur mycket svenskarna vet om Finland, egentligen.

SKRIVARLINJEN

Skurups folkhögskola, 2014–2015

UTBYTESSTUDIER I LITTERATURHISTORIA

Århus Universitet, Danmark, 2010

REDAKTÖR FÖR NYHETSBYRÅN SPT, HELSINGFORS 2011–2017

Under närmare sex års tid jobbade jag som huvudredaktör för de finlandssvenska tidningarnas nyhetsbyrå Svensk Presstjänst SPT. SPT levererar nyheter, reportage och personintervjuer till de finlandssvenska dagstidningarna och samarbetar med Finska Notisbyrån STT och Tidningarnas telegrambyrå TT. Jobbet har gett mig en bred allmänbildning; jag bevakade allt från Almedalen och Nordiska rådets möten till att intervjua presidenter, författare och aktivister från den arabiska våren.

SOMMARVIKARE PÅ HUFVUDSTADSBLADET, 2009–2011

Jag skrev texter om allt från Michael Jacksons död till prostitutionen i Helsingfors. Jag lärde mig att bli trygg i min yrkesroll och att möta väldigt olika människor och situationer med lugn.

NYHETSREPORTER PÅ YLE, 2007–2008

Jag jobbade som radioreporter för Yle (Radio Vega Mellannyland) vid sidan om mina studier vid Helsingfors universitet. Jag skötte hela produktion själv; från bokning av intervjun till att klippa materialet.

FIL. KAND. SKÖNLITTERÄRT SKRIVANDE

Författarskolan vid Lunds Universitet, 2016

POL. KAND. JOURNALISTIK & KOMMUNIKATION

Helsingfors Universitet, 2010

UTBYTESSTUDIER I FOTOJOURNALISTIK

Danmarks Journalisthögskola, 2008

JOBB

ÖVRIG

ERFARENHET

Medgrundare och redaktionsmedlem i den finlandssvenska kultur- och samhällstidskriften Kontur, 2017 >>>

 

Projektansvarig för de finlandssvenska dagstidningarnas Finland 100-satsningar: serien 100 röster om Finland och Vision & Verklighet – Finland och världen om 100 år, 2017

 

Reportageresor för att undersöka kulturella- och etniska minoriteter tillsammans med tankesmedjan Magma, Bulgarien (2017), Kalabrien (2016), Rumänien (2013) och Baskien (2012)

 

Reportageresa till Kuba och Dominikanska republiken med stipendium från barnskyddsorganisationen Plan International, 2015

Journalistkurs om rapportering i utvecklingsländer arrangerad av Plan International, 2014

 

Reportageresa till Kalifornien med stipendium från Svenska kulturfonden med fotograf Laura Mendelin, 2013

 

EU-journalistkurs i Bryssel tillsammans med chefredaktörer för de finlandssvenska tidningarna, 2013

 

Studieresa med temat internationella relationer till Washington DC och New York med organisationen Thanks to Scandinavia, 2009

 

Reportageresa till New York för att undersöka subkulturer tillsammans med fotograf Laura Mendelin, 2008

 

Språk:

Modersmål svenska

Flytande finska (tvåspråkig)

God engelska

God danska

Nöjaktig spanska och tyska

 

Körkort:

B-körkort

 

Favoritmåltid:

Brunch

 

HEIDI HAKALA

JOURNALIST & FÖRFATTARE

KONTAKTA MIG

 

hej@heidihakala.com

 

+46 (0)73 992 90 22

+358 (0)50 358 4837

© Copyright. All Rights Reserved.